By Heini Melissa

By Heini Melissan takaa löytyy – kas yllättäen – Heini, intohimoinen käsityöläinen Pieksämäen liepeiltä, sieltä metsän keskeltä.

Olen piakkoin valmistumassa luonnonvaratuottajaksi ja pääpaino tekemisessä on kotimaisen villan kanssa työskentely; lankojen värjääminen ja erilaiset neuleet, erityisesti villapaidat ja neuletakit, mutta myös perinteiset pässinpökkimät onnistuu siinä missä lapaset, huivit tai pipotkin.

Minulle tärkeää on tuotteiden eettisyys ja ekologisuus, siksipä niin värjäämäni kuin neuleissa käyttämäni langat ovatkin nykyään vain kotimaista villaa. Muissa mahdollisissa neule- ja virkkaustöissä käytän myös kierrätyspuuvillaa, hamppua, nokkosta ja pellavaa.

Väripata porisee yli 100-vuotiaan maatilan pihapiirissä, jossa myös kasvatan osan käyttämistäni värjäyskasveista; loput kasvit ja värjäämiseen käytettävät sienet kerään lähimaastoista, käytännössä ihan tästä kotikulmilta. Reaktiivivärjätyt langat on värjätty kotimaisilla, turvallisilla ja ympäristöystävällisillä väriaineilla, eivätkä ne sisällä vaarallisia kemikaaleja tai raskasmetalleja.

Koskapa luotsaan tiluksilla myös koiralaumaa, kannattaa lankojeni kohdalla muistaa, että ne eivät välttämättä sovellu voimakkaasti allergisen henkilön käyttöön ainakaan ilman pesua, vaikka langat säilytetäänkin koirien ulottumattomissa.

Neuleet teen asiakkaan toiveiden mukaan mittatilaustöinä kotimaisista langoista tai vastuullisesti tuotetuista kasvikuitulangoista. Neuleisiin on mahdollista myös värjäyttää omien toiveiden mukaisia lankoja (reaktiivivärjätyt langat 5 e/vyyhti, kasvivärjätyt 8 e/vyyhti), jos mieluisia värejä ei ole saatavilla.

Värjään tilauksesta myös lankoja asiakkaan toiveiden mukaan. Lankojen hinta määräytyy väriaineiden, värjäyskertojen sekä langan ostohinnan mukaan. Asiakkaan on mahdollista värjäyttää myös omia lankojaan.

Tilaustöiden tiimoilta voit olla yhteydessä sähköpostitse byheinimelissa@gmail.com tai Instagramissa @heinimelissa.

Heinin tuotteisiin: KLIK